Banános csokis muffin 

Van benne banán, van benne csoki, mégsincs benne tej vagy éppen tojás. Mégis olyan, mintha teljesértékű muffint enne az ember! Az ismerőseim, akik tudják, hogy nem fogyasztok ezt-azt, mindig rácsodálkoznak erre a muffinra, és pláne leesik az álluk, amikor megtudják, hogy ez egy teljesen vegán recept alapján készült. 

Mennyiség

12-16 db

Elkészítés:

30 perc

Kalória/100g:

n.a.

Típus:

Desszert

Bevezetés

A recept születése

Ez nagyon egyszerű volt, olyan receptet kerestem, amiben se tej/tejtermék, se tojás. Mert azért valljuk be, a legtöbb muffinnak ezek az alapjai. Így bukkantam rá Steiner Kristóf muffin receptjére. Nagyjából a leírt receptet követtem, kicsit ízlésemre formáltam, illetve Kristóf két “finomságot” mond hozzávalónak, amik tetszés szerint variálhatók. Én variáltam, próbáltam többfélét is, de a banán-csoki duó volt az, ami mindenkinek iszonyatosan bejött.  

Hozzávalók a banános csokis muffin recepthez

Piskóta:

  • 1 bögre búzafinomliszt
  • 1 bögre teljeskiőrlésű liszt
  • 3/4 bögre cukor 
  • 1 kk fahéj
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 1 tábla étcsokoládé (90-100g)
  • 1-2 db banán
  • 1 bögre növényi tej
  • 1/2 bögre olaj

A bögrés sütiknél a mérce általában 2 dl. Volt már, hogy 2,2 dl-es bögrét használtam, ugyanúgy tele töltöttem, de más hozzávalót nem kalkuláltam hozzá, tehát mindenből a megadott mennyiséget tettem bele, és úgy is kiválóan működik, nem kell rajta variálni. Csak a végén kicsit nagyobb adag lesz.

A lisztek tekintetében Nagyi titka liszteket használok. Az eredeti recept sima lisztet ír, én fele arányban teljes kiőrlésűt használok, nekem így jobban bejött, de mindenki ízlése szerint variálhatja.

A megadott cukormennyiségnél szoktam még játszani, hogy 2/3 kristálycukor – 1/3 barna cukor arányban mérem ki. Természetesen más típusú édesítést is lehet használni, legyen az méz, eritrit, vagy bármi. A megfelelő mennyiség kikalkulálásához irányadó a 3/4 bögre rendes cukor.

Étcsokiból nekem a Lidl-s jött be, nem tartalmaz tejet (nyomokban viszont tartalmazhat, ha esetleg valakinek az kizáró ok!).

Tejből én a házilag készítettet használnom, de volt már, hogy boltit tettem bele, természetesen azzal is jól működik (ha esetleg édesebb a bolti tej, akkor valamennyivel kevesebb cukrot érdemes bele tenni).

Banánból a jó érett a legjobb. Mennyisége vagy 2 kisebb, vagy 1 nagyobb. Ha 2 nagyobb kerül bele, azzal sincsen semmi gond, nem kell más összetevő mennyiségén változtatni, úgy is írtó finom lesz.

Banános csokis muffin elkészítése lépésről lépésre

1. lépés

Első lépésként kimérjük a száraz hozzávalókat és összekeverjük egy tálban. 

2. lépés

Következő lépésként a csokinkat apró darabokra vágjuk, és hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz, majd azt is elkeverjük az egyvelegben.

3. lépés

A banánt villával pépesre nyomkodjuk. Tényleg legyen jól összenyomkodva, különben kis banán darabkák lesznek a piskótában. Mondjuk úgy is finom, de így teljesen el tud vegyülni a tésztában. Ha megvagyunk, a pépes banánt is adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz. Ekkor már nem kell összekeverni!

4. lépés

Most kimérjük a folyékony hozzávalókat és rögtön borítjuk is a többi hozzávalóhoz. Én először az olajat szoktam, aztán a tejet, de ennek igazából nincs jelentősége.

Ha minden hozzávaló a tálban van, akkor jól elkeverjük. Na nem mint az őrült, szépen lassan, de alaposan. A sütőpor már dolgozik, ha túlságosan kavarjuk, azzal meggátoljuk a habosodását, amitől majd megemelkedik a tészta sütéskor.

5. lépés

Én ezen a ponton szoktam bekapcsolni a sütőt, mert mindig nagyon elszuttyogom az időt a tészta formába való lapátolásával. Ha valaki gyorsabb, nyilván korábban is bekapcsolhatja. 

180 fok, alsó-felső program, és majd 22 percig fogjuk sütni.

6. lépés

A tésztánkat a muffin formákba kanalazzuk. Nekem szilikon formám van, szerintem írtó jó. Korábban sima muffin tepsim volt, abba kapszlikat tettem, úgy is tökéletesen működik. 

Ebből a mennyiségből 12, de akár 16 db normál muffin is kijöhet (16 akkor, ha inkább 2,2 dl volt a bögrénk). Függ a forma méretétől, illetve attól, hogy mennyire töltjük meg az egyes kapszlikat. Azt szokták mondani, hogy kb. 3/4-ig érdemes tölteni, annál feljebb nem, mert úgyis sokat emelkedik sütés közben.

Az én formáimat nem annyira kell figyelembe venni, mert a 6-os osztású nagyobb, mint az átlag muffin forma (ergó rohadt nagy), a 12-es osztású meg sokkal kisebb. Amúgy Aldi-s, ha valakinek pont ilyen lenne.

7. lépés

Ha megtöltöttük a formánkat, mehet is az előmelegített sütőbe 22 percre. Tűpróbát azért végezzünk rajta, hogy biztosan átsült-e, mert ugye sütőfüggő, melyik hogyan süt. Ha kész, kivesszük és rácsra tesszük a muffinokat, azon hagyjuk kihűlni.

Tápérték

Az itt feltűntetett értékek az általam használt alapanyagokra vonatkoznak! Ha mást használsz, ezek a számok el fognak térni. – Nem mértem le grammra pontosan, így ezen adatok még hiányoznak! Amint megteszem, frissíteni fogom a táblázatot.

Átlagos tápértéktartalom / 100 g
Energia n.a. kcal
Zsír n.a. g
Szénhidrát n.a. g
 – ebből cukrok n.a. g
Fehérje n.a. g

Még több recept

Mindent bele granola házilag – az egészséges reggeli

Mindent bele granola házilag – az egészséges reggeli

Granola házilag – rengeteg találat van rá a neten, és tényleg pofonegyszerű. Ráadásul úgy variáljuk, ahogy akarjuk, azt teszünk bele, amit csak szeretnénk, vagy ami éppen van otthon. És már kész is az egészséges reggeli! Vagy vacsora – ki mire fogyasztja.

Házi ketchup recept

Házi ketchup recept

Ketchup házilag? Simán! Annyi mindent elő lehet otthon állítani, a ketchup-ot miért ne lehetne? Ebben legalább tudjuk, hogy mi van.

Spenót főzelék mentesen

Spenót főzelék mentesen

Nem is gondolná az ember, mennyi mindentől kell mentesíteni egy főzeléket! Ez a spenót főzelék recept tejmentes és gluténmentes is. Viszont így is rettentő finom!