Házi ketchup recept 

Ki ne szeretné a ketchup-ot?! Pláne, ha még mindenféle adalékanyagmentes és olyan ízesítésű, amilyet csak szeretnénk! Nincs benne az a sok E, meg ki tudja mi, amit a gyártók tesznek bele. Most megmutatom, hogyan lehet otthon is finom, ízletes ketchup-ot készíteni, amibe tunkolhatjuk a sültburgonyát, tehetjük hamburgerbe, pizzára, vagy amire csak szeretnénk.

Mennyiség

kb. 1 liter

Elkészítés:

1-1,5 óra

Kalória/100g:

36.1

Típus:

Egyéb

Bevezetés

A recept születése

A ketchup az utóbbi időben elég kardinális kérdéssé vált nálam.  Mindig is imádtam, kb. bármikor bármihez meg tudtam enni. Azonban az intoleranciáim megjelenésével egy idő után már a ketchup-ot sem tolerálta a szervezetem. Hogy miért? Mert kb. mindegyikben kukoricakeményítő van. Ha netán nincs, akkor vagy fokhagymapor van benne, van csak rejtélyesen annyi, hogy “fűszerek”. Na ez az, ami tuti, hogy rejt fokhagymaport is. Így hát kénytelen voltam saját gyártás után nézni, aminek kifundálásához nagy segítség volt Rupáner-Gallé Margó receptje.

Hozzávalók a házi ketchup-hoz

  • 3 kg paradicsom
  • 1,5 mk
  • 96 g 10%-os ételecet
  • 120 g barnacukor
  • 60 g nyírfacukor
  • 1 csapott tk nátrium-benzoát
  • bazsalikom, hagyma, fokhagyma, fűszerek az ízesítéshez (opcionális)

Édesanyámmal álltunk neki ketchup-ot készíteni, és az itt látható mennyiségnek rögtön a dupláját készítettük (két háztartásba 1-1 adag). 

A legjobb a házi vagy a piacon vásárolt paradicsom, abból is a jó húsos fajta, abból lesz igazán ízletes a végeredmény!

Az édesítés terén tehetünk bele többet vagy kevesebbet, ízlések és pofonok (ugyanez vonatkozik az ecetre is). Nálunk azért lett kevert, mert anyukám gyomra nem bírja a kristálycukrot és a barna cukrot is csak mértékkel tolerálja, én viszont nem vagyok annyira oda a xilit-ért, így vegyesben nyomtuk. De természetesen tetszés és diéta szerint variálható, hogy ki mit használ édesítés gyanánt. 

Házi ketchup elkészítése lépésről lépésre

1. lépés

Legelső lépésként a paradicsomot felkockázzuk. Nyugodtan lehetnek nagy, rusztikus darabok, szét fognak főni. Héja is marad és a zöld része is maradhat, bár én a csumáját mindig kivágom, így most is. Kb. 10 percig főzzük max-on, fedővel. Nem kell alá víz, a paradicosm enged annyit, hogy ne kapjon oda, de a biztonság kedvéért 2-3-szor átkeverhetjük ez idő alatt. Lehetőleg magasfalú lábast használjunk, ennek a későbbiekben lesz jelentőssége.

2. lépés

Mikor megpuhultak a paradicsomok, már látható, hogy jól szétfőttek, akkor jön a következő lépés: a turmixolás. Ha bírja a turmixgépünk a forrót, akkor rögtön mehet bele (ha nem, akkor várjunk kicsit, amíg kihűl a szétfőtt paradicsom). Célszerű több lépésben turmixolni, ugyanis valószínűleg egyszerre nem fog beleférni az egész lábasnyi. 

3. lépés

Ha megvan a leturmixolt pépünk (nem kell szűrni!), akkor mehet vissza a kályhára. Ezen a ponton adjuk hozzá a sót, az ecetet és az édesítőinket is. Ezekkel együtt hagyjuk, hogy elfőjjön a leve (ez egy elég hosszadalmas folyamat). Eleinte magasabb fokozaton, had rotyogjon, majd fokozatosan visszavéve, de ezt úgyis látjuk, ahogy sűrűsödik és egyre csak fröcsköl – itt jön jól a magas fala a lábasnak. 

4. lépés

Akkor tudjuk, hogy kellően sűrű a ketchup-unk, ha kiveszünk belőle valamennyit egy tányérra, és az nem igen csúszkál el. Ha döntjük a tányért nyilván el fog csúszni, de látszik rajta, hogy vizesen mozog-e, nagy trutyit hagy maga után, avagy szépen egységben mozog-e. Ha ez utóbbi, akkor majdnem készen vagyunk.

Ekkor kóstoljunk is, bár a meleg miatt csalóka, ecetesebbnek és kevésbé édesnek érezzük ilyenkor, mint a kihűlt verziót. 

5. lépés

Ezen a ponton, ha szeretnénk, ízesíthetjük a ketchup-unkat. Mi egy részébe nagyon apróra vágott bazsalikomot tettünk, de ennek tényleg csak a fantázia szab határt. 

6. lépés

Ha megvagyunk, ízesítettük vagy sem, jöhet a tartósítás. Ha hónapokkal később is szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nem árt biztosra menni, így ekkor hozzákeverjük a nátrium-benzoátot. Közben az üvegeinket megmikrózzuk és beleöntjük a kész keverékünket. Utána pedig szárazdunsztba tesszük (=jól becsomagoljuk pokrócokba), és hagyjuk, hogy lassan kihűljenek. Másnap pedig eltesszük őket a polcra, kamrába, szekrénybe, ahol várják, hogy elfogyasztásra kerüljenek.

Tápérték

Az itt feltűntetett értékek az általam használt alapanyagokra vonatkoznak, és csak irányadók. 

Átlagos tápértéktartalom / 100 g
Energia 36.1 kcal
Zsír 0.2 g
Szénhidrát 9.2 g
 – ebből cukrok 6.1 g
Fehérje 0.9 g

Még több recept

Mindent bele granola házilag – az egészséges reggeli

Mindent bele granola házilag – az egészséges reggeli

Granola házilag – rengeteg találat van rá a neten, és tényleg pofonegyszerű. Ráadásul úgy variáljuk, ahogy akarjuk, azt teszünk bele, amit csak szeretnénk, vagy ami éppen van otthon. És már kész is az egészséges reggeli! Vagy vacsora – ki mire fogyasztja.

Banános csokis muffin

Banános csokis muffin

Igazi finomságra vágysz? Akkor kóstold meg ezt a könnyed banános csokis muffint, tuti nem fogsz csalódni. Banános is, csokis is, kell ennél több?

Spenót főzelék mentesen

Spenót főzelék mentesen

Nem is gondolná az ember, mennyi mindentől kell mentesíteni egy főzeléket! Ez a spenót főzelék recept tejmentes és gluténmentes is. Viszont így is rettentő finom!