Ínycsiklandó növényi joghurt házilag 

Sose voltam nagy joghurt evő, és ez csak tovább csökkent tejmentes életem során. A bolti növényi alapú joghurt kínálat nem igazán nyerte el a tetszésemet, de kísérleteztem többféle recepttel is növényi tejkészítő géppel, mire végül rátaláltam a számomra ideális receptre. Kell hozzá ugyan egy kis bolti mágia, de így lesz igazán ínycsikalndó.

Mennyiség

10x 2dl

Elkészítés:

nettó 20 perc

Kalória/100g:

54

Típus:

tejmentes joghurt

Bevezetés

A recept születése

Ugyan soha nem ettem sok joghurtot, de valahogy mégiscsak hiányzott. Néha-néha megkívántam. Próbálgattam többféle receptet, de ez az, ami igazán bejött! Ráadásul ez 2 az 1-ben, ugyanis rögtön nyerünk vele némi tejszínt is – így legalább nem ipari mennyiséget kell egyszerre készíteni és elpusztítani – ez a Rainbow növényi tejkészítő gép egyedüli hátránya (számomra, ha joghurtról és tejszínről van szó), de amúgy imádom. Az eredeti recept Suhajda Anitától származik, én csak egy kicsit belenyúltam és ízlésemnek megfelelően alakítottam.

Hozzávalók a növényi joghurt recepthez

  • 1,5 AP kesudió (1x 60g és 1x 45g jelzésig)
  • 1,5 AP rizs (1x 60g és 1x 45g jelzésig)
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 csipet himalája só
  • min. jelzésig víz

  • 400 g konzerves kókusztej/krém
  • 1,5 evőkanál juharszirup
  • 2 evőkanál zselatin (1/2 dl langyos feloldva)
  • 1/2 kapszula joghurtkultúra 

A hozzávalók tekintetében nem szoktam flancolni, mikor éppen mi van a boltban. Kesudió általában Lidl-ből való (ott a legjobb ár/érték arányú), a rizs általában jázmin rizs, de bármilyen megfelelő. A fehérszeműt javaslom, ugyanis ha barna rizst használunk, kicsit sötétebb lesz a joghurtunk, mint így. A képen látható kókuszzsírt neten rendeltem, de vagy a Lidl-ben kaphatót veszem, vagy Eden Premium-osat.

A növényi joghurt elkészítése először egy tejszín készítésével kezdődik, amit aztán besűrítünk. Illetve ennél a receptnél kap egy plusz hozzávalót, ettől lesz még finomabb. A tejszín pedig egy sűrűbb tej: vagyis növeljük a szárazanyag hozzávalókat, és csökkentjük a vízmennyiséget.

Viszont növényi tejkészítő gép nélkül sajnos nem, vagy csak nehezen lehet elkészíteni. Illetve joghurtkészítő gép vagy fermentáló gép is szükséges hozzá, ugyanis néhány órára állandó kellemes hőmérsékletet kell neki biztosítani, hogy a joghurtkultúrában levő bacik megegyék a cukrokat és megkapjuk azt a jellegzetes enyhén savanykás joghurt ízt.

 

Az ínycsiklandó növényi joghurt elkészítése lépésről lépésre

0. lépés

Néhány órával korábban beáztatjuk a kesudiót. Kimérjük a 1,5 adagolópoharat és jó meleg vízzel felöntjük, majd letakarjuk és ázni hagyjuk. Én este szoktam és egész éjszaka ázik, de kb. 4-5 óra is elég neki.

1. lépés

A beáztatott kesudióról leöntjük az áztató levelet. A kesudiót, valamint a rizst, kókuszzsírt, himalája sót a gépbe mérjük és felöntjük minimum jelzésig vízzel. Majd elindítjuk a Cereal programot. Ez kb. fél óra.

2. lépés

Mikor végzett a gép, levesszük a tetejét, elöblítjük és félretesszük. A gépben levő tejszínünket pedig várjuk, hogy hűljön. Még forrón át szoktam keverni, majd jó időre magára hagyom. Mire visszatérek hozzá, jól bebőrösödik a teteje, ezt leszedem róla, mivel nem kell szűrni és én nem szeretem, ha benne marad.

3. lépés

Amikor kb. 50 fokos a tejszín, leöntünk róla 4 dl-t. Ezt egy külön tálba szoktam, és amikor végeztem a joghurt bekészítésével, elkészítem a növényi tejszínt is. Miután leöntöttünk róla, visszapótoljuk a mennyiséget egy 400 g-os konzerv kókuszkrém vagy kókusztej formájában (mindig máshogy nevezik). A konzerv teljes tartalmát beleöntjük a gépbe.

4. lépés

Mivel az előző lépésben a tejszínhez képest hidegebb összetevőt adtunk hozzá, így kicsit felgyorsul a hűlési folyamat. Figyeljük, mert amikor eléri a 42 fokot, hozzáadjuk a 1,5 evőkanál juharszirupot (lehet cukorral is, agavé sziruppal és mézzel is, de eritrittel nem fog működni, mivel a baciknak kell a cukor), a fél deci meleg vízben feloldott 2 evőkanál zselatint, valamint a fél kapszula joghurtkultúrát és elindítjuk a Juice programot, hogy minden plusz hozzávalót alaposan elkeverjen. Ez kb. 3 perc.

5. lépés

Mikor végzett a Juice program, a gép tartalmát a joghurtkészítő gép üvegcséibe töltjük (nálam 2 dl-es egy üveg) és 11 órára állítjuk az időzítőjét. Miután végzett, hagyjuk szobahőre hűlni és csak utána tesszük be a hűtőbe.

Nálam előfordult már, hogy a fermentálás alatt kicsit szétváltak az összetevők (értsd ez alatt, hogy az üveg alján vizesebb, átlátszóbb volt), ekkor azt csináltam, hogy mielőtt hűtőbe tettem volna, egy kanállal jól átkevertem, míg egynemű nem lett. Szerencsére a hűtőben nem vált újra szét, így szép, egyszínű joghurtjaim lettek. Ahogy telnek a napok úgy napról napra enyhén sűrűbb lesz, de végig tartja azt a kellemes joghurt állagot. Ha valaki hígabbat vagy sűrűbbet szeretne, akkor a zselatin mennyiségével lehet szabályozni.

Ha pedig probléma az állati eredetű hozzávaló, akkor agar-agart javaslok zselatin helyett.

Tápérték

Az itt feltűntetett értékek az általam használt alapanyagokra vonatkoznak! Ha mást használsz, ezek a számok el fognak térni. 

Átlagos tápértéktartalom / 100 g
Energia 54 kcal
Zsír 4 g
Szénhidrát 3.3 g
 – ebből cukrok 1.1 g
Fehérje 1 g

Még több recept

Mindent bele granola házilag – az egészséges reggeli

Mindent bele granola házilag – az egészséges reggeli

Granola házilag – rengeteg találat van rá a neten, és tényleg pofonegyszerű. Ráadásul úgy variáljuk, ahogy akarjuk, azt teszünk bele, amit csak szeretnénk, vagy ami éppen van otthon. És már kész is az egészséges reggeli! Vagy vacsora – ki mire fogyasztja.

Banános csokis muffin

Banános csokis muffin

Igazi finomságra vágysz? Akkor kóstold meg ezt a könnyed banános csokis muffint, tuti nem fogsz csalódni. Banános is, csokis is, kell ennél több?

Házi ketchup recept

Házi ketchup recept

Ketchup házilag? Simán! Annyi mindent elő lehet otthon állítani, a ketchup-ot miért ne lehetne? Ebben legalább tudjuk, hogy mi van.