Mindent bele granola házilag – az egészséges reggeli 

A mai kereskedelem legnagyobb átverése a granola. Persze a fogyasztók kényelmesek, szóval egyszerű ezeket levenni a polcról. Pedig mi magunk is elkészíthetjük! Granola házilag – rengeteg találat van rá a neten, és tényleg pofonegyszerű. Ráadásul úgy variáljuk, ahogy akarjuk, azt teszünk bele, amit csak szeretnénk, vagy ami éppen van otthon. És már kész is az egészséges reggeli! Vagy vacsora – ki mire fogyasztja.

Mennyiség

kb. 400g

Elkészítés:

15 perc + sütés

Kalória/100g:

n.a.

Típus:

Reggeli, vacsora

Bevezetés

A recept születése

Kicsit untam a joghurtos banánt Aldi-s kamu Kellog’s-szal megspékelve, úgyhogy úgy gondoltam, ideje valami mással feldobni. Így jutott eszembe, hogy csinálhatnék granolát házilag. Gugli a barátom, így neki is estem. Ahány kattintás, annyi találat, és annyi elkészítési mód. Hát vegyítettem őket, mindegyikből átvettem, ami tetszett, így született meg ez a recept.

Hozzávalók a granola házilag, az egészséges reggeli elkészítéséhez

  • 250 g zabpehely
  • 1 ek chia mag
  • 2 ek szezámmag
  • 2 ek napraforgómag
  • 2 ek törökmogyoró
  • 2 ek földimogyoró
  • 2 ek mandula
  • 2 ek pisztácia
  • 2 ek tökmag
  • 2 ek aszalt áfonya
  • 2 ek aszalt fekete cseresznye
  • 2 sor vegán fehércsoki
  • 2 sor vegán étcsoki
  • 2 maréknyi kókuszchips
  • 2 ek kókuszolaj
  • 4 ek méz

Ahogy a recept címében is van, ez aztán tényleg mindent bele! Tényleg, ami otthon van, az mehet bele. A mennyiségek is csak irányadók, ha valaki több zabbal szereti, akkor kevesebb egyebet tesz bele. Ha inkább több legyen a “sallang”, akkor nyugodtan mehetnek 2-3 vagy akár több evőkanállal bele. Ízlés és persze kamra tartalma függvénye.

Én zabpehelyből a kisebb szeműt szeretem, így azt használom, de ha te a nagyobb szeműt preferálod, nyugodtan fogd azt! Ha fontos a tuti gluténmengesség, akkor gluténmentes zabpelyhet kell használni.

A magvakat és az aszalványokat is tetszés szerint lehet variálni, egyiket másikat kihagyni, helyette mást beletenni stb. Tényleg csak a fantázia szab határt. Én most kókuszchips-et használtam, de kókuszreszelék is nyugodtan mehet bele.

A csokit is ki lehet hagyni, vagy akár még tejcsokival megspékelni. Preferencia kérdése. A csokikból a 2 sor azt takarja, hogy a táblából 2 sornyit szeleteltem fel. Kb. 8 kocka (csokija válogatja, hogyan van kiöntve).

A nem vegánok vagy nem ételérzékenyek a végén még egy tojást is felverhetnek és elkeverhetnek a mézzel, kókuszolajjal, attól lesz állítólag még ropogósabb. Erről tapasztalatom nincs, csak láttam az egyik videóban. Illetve méz helyett lehet más édesítőt is használni, pl. agavé- vagy juharszirupot.

Granola házilag, az egészséges reggeli elkészítése lépésről lépésre

1. lépés

Legelőször a száraz hozzávalókat összekeverjük – kivéve az aszalványokat és a csokit, ha teszünk bele. A zabpehely mennyiségét kimérjük, vagy csak érzéssel beleborítjuk egy tálba. Hozzámérjük a magvakat, és jól elkutyuljuk. Én a magvakat is fel szoktam kicsit aprózni, kb. félbe vágni, evéskor szerintem sokkal jobb így. Persze ha rusztikusabban szereted vagy csak sietsz, akkor egészben is mehetnek bele a magvak.

Nekem pirított kókuszchips-et sikerült vennem, így azt a végén, az aszalványokkal együtt tettem a granolához. Ha esetleg nem pirított kókuszchips-ed van, akkor nyugodtan mehet a zabpehellyel és a magvakkal együtt a sütőbe.

2. lépés

Összekeverjük a nedves hozzávalókat is. Én egy kicsit meg szoktam mikrózni, hogy jobban össze lehessen kutyulni, illetve hígabb legyen, és a zabpelyhes egyveleg jobban felvegye. Szerintem ennyi “folyadék” elég. Vannak receptek, amik jobban eláztatják, aztán persze tovább is sütik. Ha úgy érzed, neked az a szimpatikusabb, akkor ennek a mennyiségnek kb. a másfélszeresét lehet érdemes ráönteni. De szerintem nem kell, elég ennyi. 

3. lépés

Ha megvannak külön-külön a száraz és nedves hozzávalóink, akkor ezeket egybeöntjük és jól elkeverjük, hogy a folyadék a száraz részt jól bevegye. Ha megvagyunk, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire öntjük és eloszlatjuk, majd mehet be az előmelegített sütőbe.

4. lépés

150 fokon sütjük (én alsó-felső programon) 2x 20 percig. Vagyis 20 perc után kivesszük, átkeverjük és mehet is vissza. Ekkor még úgy tűnik, mintha kb. semmi sem történt volna, és biztos nem lesz elég még 20 perc. Ha így van, akkor tedd vissza a második 20 perc után is kicsit a sütőbe. Nekem eddig mindig elég volt, a második 20 perc után szép  és száraz a granola. Magyarul nem nedves, de még nem is ropogós, ahhoz meg kell várni, míg kihűl. 

5. lépés

Amíg sül a granola, összevagdossuk az olyan dolgokat, amiket nem sütünk: aszalványok és csoki. Persze nem feltétlen kell összevágni ezeket sem, kinek hogyan tetszik. Ha kisült és kihűlt a granolánk, akkor ezeket a hozzávalókat is belekeverjük, és már készen is vagyunk. 

Üvegben, jól lezártan tárolva kb. 3 hónapig eláll. De úgyse marad meg addig 🙂 

Tápérték

Mivel ennél a receptnél evőkanállal, marékkal és érzéssel adagolok, így nem mértem le a pontos súlyokat, vagyis nem is tudom kiszámolni a tápértékeket. Ígérem, egyszer megteszem és akkor frissítem a táblázatot! 

Átlagos tápértéktartalom / 100 g
Energia n.a.
Zsír n.a.
Szénhidrát n.a.
 – ebből cukrok n.a.
Fehérje n.a.

Még több recept

Tonhalas tésztasaláta

Tonhalas tésztasaláta

Könnyed, laktató, gyorsan elkészül. Mi az? Tésztasaláta! Egy kis bazsalikommal és tonhallal megspékelve maga a tökéletes nyári ebéd vagy vacsora.