Ki áll az Ebből mi sül ki oldal mögött?
Üdvözöllek! Nagyon örülök, hogy rátaláltál a blogomra és recepttáramra. Heilmann Kitti vagyok, egy egyszerű lány, akinél néhány éve különböző ételintolerancia tünetek jelentkeztek, és azóta kénytelen voltam változtatni az étkezésemen. Ez eleinte nem volt egyszerű, nyilván senki nem akar lemondani a finom ízekről. Azonban muszáj volt. Azóta azon vagyok, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legtöbbet hozzak ki egy-egy receptből, egy-egy alapanyagból oly módon, hogy az az ízlésemnek megfelelő legyen. Remélem tudok Neked segíteni, hogy Te is könnyebben vedd az akadályokat, de mégis jókat és finomakat egyél.
Hogyan kezdődött?
Nálam kétféle tünetegyüttes mutatkozott. Az egyik a bőrproblémák – ez ugye a kisebbik baj, hiszen némi alapozó és korrektor és szinte nyoma sincs. Na, de ez azért nem egészen így van, hiszen a túlzott használatnak is megvannak a hátulütői.
A másik tünet pedig az állandó puffadás volt. Voltak tippjeim, de inkább biztosra mentem és kivizsgáltattam magam. A vizsgálat kimutatott néhány dolgot, így azokat elkezdtem tudatosan figyelni – ha eszek belőle, mi történik, ha nem fogyasztom, mi történik. Ilyen egyszerű. Figyeltem minden apró részletre, és ma már pontosan tudom, mire hogyan reagál a szervezetem.
Mitől mentes?
Azt már most szeretném leszögezni, hogy itt nem mindenmentes recepteket találsz. Csupán azoktól az alapanyagoktól mentesek a receptjeim, amikre én érzékeny vagyok. Ezek listáját lentebb láthatod. Tehát lesznek itt olyan receptek, amik számomra mentesek, de mondjuk glutén és/vagy cukor van bennük. Ettől függetlenül remélem talász olyat, amit Te is be tudsz építeni az étkezésedbe.
Milyen ételintoleranciám van?

Tej, tejtermékek
Mindig is problémás bőröm volt, de amikor huszon évesen is még küzködtem, az már nem volt okés. Bőrgyógyász mindig gyógyszert és krémeket írt. Volt, hogy segített, volt, hogy nem. Majd olvastam egy tanulmányt, hogy a tehéntej bizony okozhat ilyen tüneteket. Így úgy voltam vele, egy próbát megér. 2016. júniusában elhagytam majdnem mindenféle tejterméket (sajtot hébe-hóba még ettem), és kb. 2-3 hét alatt már látványos változás volt! Később a sajtot is kiiktattam az étkezésemből, mert fogyasztás után néhány nappal látható volt a nyoma. Azóta már a tejpor, tejfehérjepor, tejsav és társaik összetevők is meglátszódnak, ha olyan terméket fogyasztok, így igyekszem ezeket is kerülni.

Szója
2017. őszén lettem rá figyelmes. Igazából mindig is kerültem, de megkívántam a joghurtot. Akkoriban növényi joghurtból leginkább szója alapúakat lehetett még kapni. Be is vágtam rögtön egy dobozzal (azt hiszem nagyobb, olyan 400ml körüli lehetett). Majd eltelt 1-2 nap és meg is jelentek a pattanások. De durván. Agyaltam azon, hogy mit ettem, amiben tej volt, de hát nem volt semmi olyan. Viszont olvastam, hogy a legtöbb tejre érzékeny bizony a szójára is érzékeny. Így újra elkezdtem kerülni. Majd befigyelt egy kínai kaja, és ismét kirügyeztem. Szóval így már biztos voltam benne, hogy nekem bizony célszerű nagy ívben kerülni a szóját is.

Tojás
A tojás volt az, amire kapásból gyanakodtam, mikor elkezdődött ez az egész puffadásos sztori. Sajnos a gyanúm beigazolódott. 2017. nyarától se tojást, se a többi itt felsorolt alapanyagot nem fogyasztom. Egyébként mivel “csak” intoleranciám van, így valamekkora mennyiséget tolerál belőle a szervezetem. Ez nálam annyi, hogy a vasárnapi levesbe tojásos tészta tud kerülni, vagy ha egy tepsi almáspitében egy tojás van, akkor azt sem érzem meg, de mondjuk egy 8 tojásos piskóta már bizony beüt.

Kukorica
Jelenleg ez a legnagyobb dió. Eleinte nem volt probléma, nem teszek kukoricát a pizzámra és nem eszek főtt kukoricát. Nagy kaland. Mondjuk igen, nagy, mivel ezeket pont imádom. De aztán idővel elkezdtem tünetelni az olyan élelmiszerekre is, amelyeknek összetevői között szerepel a kukoricakeményítő. És nem ám csak azokra, amiknek a sor közepén van, hanem azokra is, ahol kb. az utolsó összetevő a keményítő. Így sajnos elég sok minden kiesik, nem is gondolná az ember. Elég édesszájú vagyok, így nem vetem meg a gumicukrot, de mára megtanultam, hogy minden csomagolást el kell olvasni. Néha most is előfordul, hogy simán bekapom a gumicukrot, majd kb. 1,5 órára rá jön a puffadás. Ez nem sima puffadás, hanem fáj, feszül, nem is tudom behúzni a hasamat, majd még 1-2 óra és jó időre mellékhelyiség lesz a vége. Szóval, amikor elkezdem érezni a pocómat, már tudom is, hogy meg kell néznem az összetevőket és jön a pofon, hogy ‘Kitti, ezt bizony nem kellett volna megenni’.

Fokhagyma
Na igen, ez egy olyan dolog, amin én magam is meglepődtem. Idővel viszont rájöttem, hogy a magyar konyha sokszor indokolatlanul használja a fokhagymát. Az ételekből simán kihagyva ugyanolyan finom lesz. Ha valamibe feltétlen kell, akkor pedig medvehagymával helyettesítem. Ami kicsit nehezebb, hogy kb. mindenben megtalálható a fokhagymapor, de tényleg. Ketchup-ban, chips-ben, fűszerkeverékekben és még sorolhatnám. Na erre oda kell figyelni.

Élesztő
A pékárukra mindig is gyanakodtam, de a glutén volt a gyanúsítottam. Hát kiderült, hogy az élesztő okozza a problémát. Mivel boltban nagyon élesztőmentes kenyeret, zsemlét nem lehet kapni (a kovászosokba is tesznek általában némi élesztőt…), így a mindenmentes, vagyis gluténmentes pékáruk voltak egy ideig a terítéken, mígnem elkezdtem kovászt nevelni. Azóta a kenyér, zsemle és a nagy favorit, a pizza probléma is megoldódott.