Tonhalas tésztasaláta
Késő tavasztól, kora nyártól valahogy jobban kívánom a hideg, könnyed ebédeket. Ilyen recept ez a tésztasaláta is, ami amellett, hogy finom, pofon egyszerű, még gyorsan el is készíthető. Megfelelő alapanyagokkal pedig igen tápláló és laktató tud lenni.
Mennyiség
1.5-2 adag
Elkészítés:
10 perc
Kalória/100g:
130
Típus:
Ebéd, vacsora
Bevezetés
A recept születése
Könnyed ebédre vágytam, ami nem terheli meg a gyomromat. Ugyanakkor laktatónak is kellett lennie, mert tudtam, hogy estig nem lesz alkalmam enni. Persze az sem hátrány, ha gyorsan elkészíthető, mert idő híján nem telik arra még home office idején sem, hogy órákat ácsingózzak a kályha mellett. Mivel meleg napunk volt, így azt sem bántam, ha éppen hideg ebédet fogyasztok, innen jött az ötlet, hogy egy sima salit tuningoljunk kicsit fel. Így lett belőle tésztasaláta.

Hozzávalók a tonhalas tésztasalátához
- 80-90 g Eden Premium Easy Pasta vöröslencse tészta
- 80 g tonhal konzerv
- 8 g olívaolaj
- 3 levél bazsalikom
- 1/4 uborka
- 5-6 szem koktélparadicsom
- 1/2 kaliforniai paprika
- ízlés szerint só, bors
Már az elején muszáj leszögeznem, hogy ennél a receptnél valójában semmit sem mértem, így a hozzávalóknál megadott mennyiségek is csak becsült mennyiségek. Ízlésednek, hűtőd aktuális tartalmának és éhséged mértékének megfelelően fogj többet vagy kevesebbet egy-egy alapanyagból.
A tésztasalátákhoz úgy általában a fusilli tésztát javaslom. Természetesen sima durumtésztából is kiváló, mint pl. a Barilla, de ha a gluténmentesség is fontos, akkor a Szafi és Eden Premium tésztákat javaslom. Én például nagyon szeretem az Eden Premium csicseriborsós és vöröslencsés tésztáit, ezek szerintem magasan verik a GM tésztakínálatot, úgyhogy ezekből mindig van otthon. Na nem azért, mert gluténmentes, mert számomra szerencsére az nem okoz gondot, de finom, szóval a többi tulajdonsága már csak ráadás.
Tonhalból legtöbbször Rio Mare-t használok, de nyugodtan lehet más márkát is fogni.


Tonhalas tésztasaláta elkészítése lépésről lépésre
1. lépés
Legelőször tegyük fel a vizet forrni a tésztához. Az egész étel elkészítésében talán ez a leghosszabb. Ha forr a vizünk, tegyünk bele némi sót, a kívánt tészta mennyiséget, és 3-4 perc alatt főzzük készre (ha más tésztát használsz, nézd meg, azt mennyi ideig kell főzni!).
2. lépés
Amíg forr a víz, aprítsuk fel a zöldségünket. Én kisebb kockákra – vagy inkább háromszögekre – szoktam vágni az uborkát, a paprikát és a paradicsomot is. Ha más formában preferálod, nyugodtan vágd úgy.
3. lépés
Amíg várunk a tésztára, készítsük elő az öntetünket is. Ehhez aprítsuk fel a bazsalikomot és locsoljuk meg némi olívaolajjal. Én mozsárba tettem, és kicsit össze is nyomkodtam. Ez a lépés akár ki is hagyható, és mehet a bazsalikom és az olívaolaj is közvetlenül a salátánkra.
4. lépés
Ha elkészült a tésztánk, szűrjük le, és hideg víz alatt öblítsük át.
5. lépés
Utána pedig minden előkészített alapanyagot öntsünk egybe: tészta, zöldségek és öntet. Keverjük össze és fűszerezzük ízlésünk szerint. Én csak sót és borsot használtam.
Tápérték
Az itt feltűntetett értékek az általam használt alapanyagokra vonatkoznak! Ha mást használsz, ezek a számok el fognak térni.
Átlagos tápértéktartalom | / 100 g |
---|---|
Energia | 130 kcal |
Zsír | 5.5 g |
Szénhidrát | 12.5 g |
– ebből cukrok | 2.5 g |
Fehérje | 6.3 g |

Még több recept
Mindent bele granola házilag – az egészséges reggeli
Granola házilag – rengeteg találat van rá a neten, és tényleg pofonegyszerű. Ráadásul úgy variáljuk, ahogy akarjuk, azt teszünk bele, amit csak szeretnénk, vagy ami éppen van otthon. És már kész is az egészséges reggeli! Vagy vacsora – ki mire fogyasztja.
Banános csokis muffin
Igazi finomságra vágysz? Akkor kóstold meg ezt a könnyed banános csokis muffint, tuti nem fogsz csalódni. Banános is, csokis is, kell ennél több?
Házi ketchup recept
Ketchup házilag? Simán! Annyi mindent elő lehet otthon állítani, a ketchup-ot miért ne lehetne? Ebben legalább tudjuk, hogy mi van.