Tonhalas tésztasaláta 

Késő tavasztól, kora nyártól valahogy jobban kívánom a hideg, könnyed ebédeket. Ilyen recept ez a tésztasaláta is, ami amellett, hogy finom, pofon egyszerű, még gyorsan el is készíthető. Megfelelő alapanyagokkal pedig igen tápláló és laktató tud lenni.

Mennyiség

1.5-2 adag

Elkészítés:

10 perc

Kalória/100g:

130

Típus:

Ebéd, vacsora

Bevezetés

A recept születése

Könnyed ebédre vágytam, ami nem terheli meg a gyomromat. Ugyanakkor laktatónak is kellett lennie, mert tudtam, hogy estig nem lesz alkalmam enni. Persze az sem hátrány, ha gyorsan elkészíthető, mert idő híján nem telik arra még home office idején sem, hogy órákat ácsingózzak a kályha mellett. Mivel meleg napunk volt, így azt sem bántam, ha éppen hideg ebédet fogyasztok, innen jött az ötlet, hogy egy sima salit tuningoljunk kicsit fel. Így lett belőle tésztasaláta.

Hozzávalók a tonhalas tésztasalátához

  • 80-90 g Eden Premium Easy Pasta vöröslencse tészta
  • 80 g tonhal konzerv
  • 8 g olívaolaj
  • 3 levél bazsalikom
  • 1/4 uborka
  • 5-6 szem koktélparadicsom
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • ízlés szerint só, bors

Már az elején muszáj leszögeznem, hogy ennél a receptnél valójában semmit sem mértem, így a hozzávalóknál megadott mennyiségek is csak becsült mennyiségek. Ízlésednek, hűtőd aktuális tartalmának és éhséged mértékének megfelelően fogj többet vagy kevesebbet egy-egy alapanyagból.

A tésztasalátákhoz úgy általában a fusilli tésztát javaslom. Természetesen sima durumtésztából is kiváló, mint pl. a Barilla, de ha a gluténmentesség is fontos, akkor a Szafi és Eden Premium tésztákat javaslom. Én például nagyon szeretem az Eden Premium csicseriborsós és vöröslencsés tésztáit, ezek szerintem magasan verik a GM tésztakínálatot, úgyhogy ezekből mindig van otthon. Na nem azért, mert gluténmentes, mert számomra szerencsére az nem okoz gondot, de finom, szóval a többi tulajdonsága már csak ráadás.

Tonhalból legtöbbször Rio Mare-t használok, de nyugodtan lehet más márkát is fogni.

Tonhalas tésztasaláta elkészítése lépésről lépésre

1. lépés

Legelőször tegyük fel a vizet forrni a tésztához. Az egész étel elkészítésében talán ez a leghosszabb. Ha forr a vizünk, tegyünk bele némi sót, a kívánt tészta mennyiséget, és 3-4 perc alatt főzzük készre (ha más tésztát használsz, nézd meg, azt mennyi ideig kell főzni!).

2. lépés

Amíg forr a víz, aprítsuk fel a zöldségünket. Én kisebb kockákra – vagy inkább háromszögekre – szoktam vágni az uborkát, a paprikát és a paradicsomot is. Ha más formában preferálod, nyugodtan vágd úgy.

3. lépés

Amíg várunk a tésztára, készítsük elő az öntetünket is. Ehhez aprítsuk fel a bazsalikomot és locsoljuk meg némi olívaolajjal. Én mozsárba tettem, és kicsit össze is nyomkodtam. Ez a lépés akár ki is hagyható, és mehet a bazsalikom és az olívaolaj is közvetlenül a salátánkra.

4. lépés

Ha elkészült a tésztánk, szűrjük le, és hideg víz alatt öblítsük át.

5. lépés

Utána pedig minden előkészített alapanyagot öntsünk egybe: tészta, zöldségek és öntet. Keverjük össze és fűszerezzük ízlésünk szerint. Én csak sót és borsot használtam.

Tápérték

Az itt feltűntetett értékek az általam használt alapanyagokra vonatkoznak! Ha mást használsz, ezek a számok el fognak térni. 

Átlagos tápértéktartalom / 100 g
Energia 130 kcal
Zsír 5.5 g
Szénhidrát 12.5 g
 – ebből cukrok 2.5 g
Fehérje 6.3 g

Még több recept

Spenót főzelék mentesen

Spenót főzelék mentesen

Nem is gondolná az ember, mennyi mindentől kell mentesíteni egy főzeléket! Ez a spenót főzelék recept tejmentes és gluténmentes is. Viszont így is rettentő finom!