Vegán túrókrém édes verzióban 

Ha valaki se tejterméket, se tojást, se szóját nem fogyaszt, akkor a túró helyettesítése bizony okozhat némi fejtörést. Erre nyújt kiváló lehetőséget a köles! Természetesen ne várjunk igazi túró ízt, de azért közelít hozzá, és alternatív túrónak kiváló. Így a vegán túrókrém recept alapja is a köles. Édesen, mazsolával pedig igazi ínyencség!

Mennyiség

1 adag

Elkészítés:

5 + 40 perc

Kalória/100g:

182

Típus:

Desszert

Bevezetés

A recept születése

Sose voltam nagy túró evő, néha-néha túróstészta vagy túrógombóc befigyelt, de önmagában sose ettem. Most valahogy mégis megkívántam, így megcsináltam! Facebook-on mentes és vegán csoportokban már sokat olvasgattam túróval, túrókrémmel kapcsolatos recepteket, így az alap ötlet onnan jött, de egyik recept sem volt 100%-ig szimpatikus, az ízlésemnek vagy éppen a konyhafelszerelésemnek megfelelő, így abból főztem, ami itthon van. Mert az ízlik is. Hát így született meg ez a recept.

Hozzávalók a vegán túrókrémhez

  • 50 g köles
  • 50 g édesített Schlagfix habkrém
  • 100 g növényi tej
  • 30 g agavé szirup
  • 1 kupak vanília aroma
  • pár csepp citromlé
  • kb. negyed citrom héja
  • 1 marék mazsola (kb. 20 g)

Azt mindenki tudja, hogy a kölest általában háromszoros mennyiségű folyadékban főzzük meg. Mégis a legtöbb recept szerint vízben kell megfőzni és esetleg később hozzáturmixolni valamilyen krémet, vagy pedig tejben főzik meg. Én ezt a kettőt ötvöztem és tejszín és tej keverékében készítettem. Természetesen mindegyik növényi. 

Ha nincs édesített tejszíned, akkor sima tejszín is jó, de ebben az esetben növelni kell az édesítő mennyiségét.

Én most agavé szirupot használtam, de természetesen arányaiban helyettesítve bármilyen más édesítő is alkalmazható. 

Nekem sima mazsola volt otthon, de arany mazsolával még finomabb lehet. Persze így is nagyon tuti az ízélmény!

Vegán túrókrém elkészítése lépésről lépésre

1. lépés

Legelőször kimérjük a kölest és alaposan átmossuk. Én szűrőbe szoktam kimérni, és csap alatt, folyó víz alatt jó alaposan átöblítem.

2. lépés

Ha a kölest sikerült átöblíteni, beleborítjuk egy kisebb főzőedénybe, és hozzámérjük a többi hozzávalót – a citromhéj és mazsola kivételével. Citromból azt javaslom, tényleg csak pár cseppett tegyünk bele ennél a pontnál, mert később azt még tudjuk pótolni, ha az ízlésünk úgy kívánja. 

3. lépés

A köleses keverékünket alacsony lángon, fedő alatt kb. 25-30 perc alatt készre főzzük, majd lekapcsoljuk a főzőlapot és további 10 percet hagyjuk fedő alatt pihenni. Más receptekben általában kevesebb időt olvastam eddig, de nekem soha nem sikerült 15-20 perc alatt puhára főznöm a kölest. Ha valaki tudja a titkot, ne tartsa magában!

4. lépés

Ha letelt a 10 perces pihentetési idő is, belereszelünk némi citromhéjat és beledobjuk a mazsolát, majd összekeverjük. Ekkor már nyugodtan kóstolhatjuk, és ha ízlésünk szerint kell még bele savanyú vagy édes, akkor azt pótoljuk. 

Ha esetleg krémesebb állagot szeretnél, akkor még a mazsola hozzáadása előtt turmixgépben átdolgozhatod a masszát.

Tápérték

Az itt feltűntetett értékek az általam használt alapanyagokra vonatkoznak! Ha mást használsz, ezek a számok el fognak térni. 

Átlagos tápértéktartalom / 100 g
Energia 182 kcal
Zsír 5.1 g
Szénhidrát 31.1 g
 – ebből cukrok 16 g
Fehérje 2.3 g

Még több recept

Mindent bele granola házilag – az egészséges reggeli

Mindent bele granola házilag – az egészséges reggeli

Granola házilag – rengeteg találat van rá a neten, és tényleg pofonegyszerű. Ráadásul úgy variáljuk, ahogy akarjuk, azt teszünk bele, amit csak szeretnénk, vagy ami éppen van otthon. És már kész is az egészséges reggeli! Vagy vacsora – ki mire fogyasztja.

Banános csokis muffin

Banános csokis muffin

Igazi finomságra vágysz? Akkor kóstold meg ezt a könnyed banános csokis muffint, tuti nem fogsz csalódni. Banános is, csokis is, kell ennél több?

Házi ketchup recept

Házi ketchup recept

Ketchup házilag? Simán! Annyi mindent elő lehet otthon állítani, a ketchup-ot miért ne lehetne? Ebben legalább tudjuk, hogy mi van.